T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ZEYTİNBURNU - 100. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Sıfır Atık Projemiz

Sıfır Atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Geri dönüşüm;  kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

Dünya ve ülkemizin nüfusu her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla tüketimde artmaktadır. Bu nedenle daha fazla enerjiye ve daha fazla yaşam alanına ihtiyaç duyulmaktadır. Artan nüfusun kaynakları doğru kullanmaması, israf etmesi gibi birçok sebepten kaynaklar tükenmektedir. Geri dönüşüm ve sıfır atıkta amaç kaynakların aşırı ölçüde kullanımını önlemek, atıkların kaynaklarında ayrıştırılmasını, atık çöp miktarının azalmasını sağlamaktır. Kaynaklarımızı geri dönüşüm ile daha uzun süreli tekrar değerlendirerek kullanabiliriz.  Atıkları geri dönüştürerek doğal kaynaklarımızı tüketmeden yeni ürünler elde edebiliriz. Geri dönüşüm ve sıfır atık yöntemiyle, üretimdeki işlem sayısı azaltılarak enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Geri dönüşüm ve sıfır atıkla, doğal kaynakların kullanılmasını azaltarak, enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Geri dönüşüm ve sıfır atıkla dönüştürülen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılmasıyla hammadde ihtiyacını azaltabiliriz. Geri dönüşüm ve sıfır atıkla artan tüketimin doğal dengeyi bozmasını ve doğaya verilen zararı engellenmiş oluruz. Geri dönüşüm ve sıfır atık ile ülke ekonomisine ve gelişimine katkıda bulunuruz.

Kullandığımız birçok malzeme çöp değildir. Geri dönüşebilir. Pil, her türlü cam malzemeler, metal kutular, süt meyve suyu kutuları, her türlü plastik, kâğıtlar, kızartma yağları, mavi kapaklar, elektronik aletler, alüminyum, kızartma yağı, bunlar çöp değildir.

27-05-202027-05-202027-05-2020

1 ton atık kâğıdın geri dönüştürülmesiyle 17 ağacın kesilmesine engel olabiliriz. 1 ton metal atığın geri dönüştürülmesi sonucunda 1300 kg ham madde tasarrufu sağlayabiliriz.

Bütün bu bilgiler ışığında 100. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idareci, öğrenmen ve öğrencileri olarak geri dönüşüm ve sıfır atık konularında gerekli çalışmaları yapmaktayız. Kullanılan malzemelerin ayrıştırılarak ayrı çöp kutularında toplanması sağlandı. Atık kağıt, atık yağ ve plastiklerin düzenli olarak Zeytinburnu Belediyesi tarafından alınması sağlandı. Okulda geri dönüşüm ve sıfır atıkla ilgili yazı ve resimleri içeren pano oluşturuldu.  Ayrıca tüm sınıf panolarına ilgili yazılar asıldı. Farkındalık oluşturmak için atık pil, mavi kapak toplama yarışmaları düzenlendi. Öğrencilere yönelik anket düzenlendi. Veli toplantısında velilerimizi bilgilendirmek amaçlı el ilanı dağıtıldı.

27-05-202027-05-202027-05-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.05.2020 - Güncelleme: 22.03.2024 22:33 - Görüntülenme: 625
  Beğen | 4  kişi beğendi